Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Subsidie voor de elektrische auto

Subsidie voor de elektrische auto

Als particulier kunt u in Nederland bij aankoop van een volledig elektrische personenauto of een private leaseauto in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Wat houdt deze subsidie voor de elektrische auto in? En aan welke voorwaarden moet ik voldoen? Die vragen beantwoorden wij graag in dit artikel.
De subsidie voor de elektrische auto is geldig voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s uit de kleinere of compacte middenklasse. Deze regeling is van kracht in Nederland en is eenmalig aan te vragen, mits u voldoet aan de voorwaarden. In België was er tot 2020 een zero-emissiepremie die de aankoop van elektrische auto’s stimuleerde. Deze premie is inmiddels afgeschaft.

Voorwaarden voor de subsidie voor de elektrische auto

Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan de voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie voor de elektrische auto. Zo moet de personenauto die u aanschaft 100% elektrisch zijn met een actieradius van minimaal 120 kilometer. De catalogusprijs mag niet lager zijn dan €12.000 en niet hoger dan €45.000. Daarnaast mag het niet gaan om een omgebouwde auto en moet de auto als elektrische auto geproduceerd zijn.
Twijfelt u of de elektrische auto die u op het oog heeft in aanmerking komt voor de subsidie? Bekijk dan de lijst met importeurs en dealers waarvan de voertuigen zeker in aanmerking komen.

Subsidie aanvragen

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het is dan ook niet gek dat veel mensen de subsidie voor de elektrische auto aanvragen. Het beschikbare budget raakt daardoor snel op. Voor 2021 is er al geen budget meer over. Vanaf januari 2022 kunt u weer subsidie aanvragen.
Het goede is nieuws is dat er in 2022 drie keer zoveel budget vrij komt, waardoor er mogelijkheden zijn om subsidie voor de elektrische auto aan te vragen. Door de dalende aanschafprijzen van elektrische auto’s is de subsidie wel lager: € 3.350 in plaats van de geplande € 3.700. De subsidie voor tweedehands auto’s blijft wel € 2.000.
Let er wel op dat de koop- of leaseovereenkomst van de auto afgesloten moet zijn in hetzelfde kalenderjaar waarin u de subsidie aanvraagt. Als dat niet het geval is, komt u niet in aanmerking voor de SEPP. Om in 2022 subsidie voor de elektrische auto te kunnen aanvragen moet u dus een koop- of leaseovereenkomst hebben afgesloten op of na 1 januari 2022. De datum waarop u de koop- of leaseovereenkomst sluit is leidend. De elektrische personenauto mag ook niet eerder dan 1 januari 2022 op uw naam staan.
Bron: rvo.nl

myenergi