8 september 2022

Wat is een EV?

EV, PHEV, FEV of BEV. Dat zijn enkele afkortingen die u zult tegenkomen wanneer u zoekt naar elektrische auto’s. Maar wat betekenen ze eigenlijk? Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende afkortingen en hun betekenis.

Wat betekent EV?

De afkorting die u het vaakst tegen zal komen bij het zoeken naar elektrische voertuigen is EV. Het staat voor Electric Vehicle, oftewel elektrische auto. Met deze afkorting worden alle elektrische auto’s bedoeld. Of de auto volledig elektrisch rijdt of ook nog gebruikmaakt van een brandstofmotor is afhankelijk van het model. Vaak worden er aan de afkorting EV nog wat extra letters toegevoegd om aan te duiden om welk type auto het gaat. Zo kunt u de volgende afkortingen tegenkomen:

Laadpaal bij een huurhuis

FEV: Full Electric Vehicle

Dit geeft aan dat de auto volledig aangedreven wordt door een elektromotor. Er is geen andere vorm van aandrijving aanwezig in het voertuig.

FCEV: Fuel Cell Electric Vehicle

Een FCEV betekent dat de auto rijdt op waterstof. Het voertuig heeft een brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit. Vervolgens wordt de auto zelf weer aangedreven door deze elektriciteit.

Dit type voertuig is nog niet heel populair in Nederland en België. Het aantal plekken waar u waterstof kunt tanken is ook nog beperkt, al worden er wel steeds meer locaties bijgebouwd.

PHEV: Plug-in Hybrid Electric Vehicle

Een plug-in hybride auto rijdt voor een deel elektrisch maar gebruikt ook nog een verbrandingsmotor voor langere afstanden. Een voordeel van een PHEV ten opzichte van een auto met enkel een verbrandingsmotor is dat een PHEV zichzelf kan laden. Wanneer u remt, wordt de accu opgeladen – net als bij een volledig elektrische auto.

Vaak kunt u voor woon-werkverkeer gebruik maken van de elektrische aandrijving. Rijdt u toch wat verder, dan schakelt de auto over naar de brandstofmotor. Het is milieuvriendelijker dan een brandstofauto en bovendien zult u bij dit type auto niet snel zonder stroom stil komen te staan.

REEV: Range Extended Electric Vehicle

In principe rijdt dit type auto elektrisch, maar het beschikt nog wel over een brandstofmotor die de accu oplaadt wanneer deze leeg is. De actieradius van de accu wordt daardoor vergroot. In tegenstelling tot een PHEV laadt de brandstofmotor de accu alleen bij en zorgt hij niet voor de aandrijving van de auto.

BEV: Battery Electric Vehicle

Dit is een volledig elektrische auto waarbij de energie wordt opgeslagen in een batterij. Het merendeel van de elektrische auto’s op de Nederlandse en Belgische wegen zijn BEV’s.

HEV: Hybrid Electric Vehicle

Dit type voertuig is, zoals de naam al zegt, hybride en rijdt op zowel elektriciteit als op een andere brandstof.

MHEV: Mild Hybrid Electric Vehicle

Een MHEV rijdt voornamelijk op brandstof, maar beschikt wel over een elektromotor die kan bijspringen wanneer dat nodig is. Wanneer u volledig elektrisch wilt rijden, is dit type auto minder geschikt. De afstand die deze voertuigen elektrisch kunnen rijden is zeer beperkt en bij sommige modellen kunt u helemaal niet volledig elektrisch rijden.

Hoe werkt het laden bij een elektrische auto?

Een elektrische auto kunt u thuis laden met een eigen laadpaal of onderweg bij een laadstation of snellader. Wanneer uw auto gebruikmaakt van een brandstofmotor, kunt u tanken bij een normaal tankstation. Bij hybride auto’s is het niet nodig om ze op te laden met elektriciteit. Ze beschikken namelijk ook over een reguliere motor en dus kunt u tanken bij een tankstation.

Een plug-in hybride heeft een krachtigere accu en kunt u wél laden met elektriciteit. Dat doet u door de auto, zoals de naam al doet vermoeden, ‘in te pluggen’.

Voordelig laden met zappi

Met onze slimme EV-lader zappi kunt u uw elektrische auto en PHEV eenvoudig thuis opladen. Als u zonnepanelen op uw dak heeft, maakt zappi optimaal gebruik van uw eigen opgewekte zonne-energie om uw auto te laden. Heeft u geen zonnepanelen? Ook dan kunt u zappi gebruiken. Bij een flexibel energiecontract zal zappi voor u de voordeligste momenten berekenen om energie af te nemen. U kunt hierdoor altijd tegen de laagste tarieven laden.

Deel nu