Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig, maar toch is het goed ze zo nu en dan even na te lopen. De panelen hebben een vuilafstotende laag en de regen helpt ze ook schoon te houden, maar niet alle vlekken zullen er eenvoudig af gaan. Zonnepanelen schoonmaken kunt u zelf doen of laten doen.

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen die in een hoek van meer dan 20 graden zijn opgesteld, worden vaak al door de regen schoongespoeld. Panelen die platter liggen of helemaal plat liggen, hebben wel wat hulp nodig. Het is slim om deze zonnepanelen eens per jaar schoon te maken. Een gespecialiseerd bedrijf kan zonnepanelen schoonmaken of u kunt het zelf doen. Het grote voordeel van een bedrijf inschakelen, is het gemak. Het nadeel is dat het vrij prijzig kan zijn.
Gaat u zelf uw zonnepanelen schoonmaken? Let dan altijd goed op uw veiligheid en bescherm uzelf wanneer u het dak op gaat. De panelen kunt u het beste schoonmaken met osmosewater en een zachte doek of spons. Gebruik liever osmosewater in plaats van gewoon kraanwater. In kraanwater zit namelijk kalk wat op de panelen achter kan blijven. Een andere optie is om regenwater op te vangen en dit te gebruiken voor het reinigen. Door een zachte doek of spons te gebruiken, voorkomt u krassen. Gebruik nooit een schuurspons of hogedrukreiniger, dat kan uw zonnepanelen flink beschadigen.
Zonnepanelen schoonmaken

Vergeet uw omvormer niet

Waar veel mensen wel hun zonnepanelen schoonmaken, slaan ze vaak de omvormer over. Door deze regelmatig te controleren en stofvrij te maken, kunt u echter de levensduur verlengen. Neem deze dus mee in uw schoonmaak.

Houd uw opbrengst in de gaten

Naast regelmatig uw zonnepanelen schoonmaken, is het goed om de opbrengst in de gaten te houden. Als u ziet dat uw opbrengst onverwachts terugloopt, kan dat een teken zijn dat er iets niet goed werkt. Controleer in dat geval of uw omvormer nog goed werkt of er geen onderhoud nodig is.
Lees ook: Alles wat u wilt weten over zonne-energie.

myenergi