Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst
MYENERGI

Kunt u geld besparen door groen te leven?

Groen leven energie besparen

Een van de meest gevoerde discussies is het effect van groen leven op uw portemonnee. Sommige mensen zeggen dat een groene revolutie geld zal besparen, terwijl anderen zich vooral richten op de kosten van de investering. Dus wat is nu waar? Helpt groen leven echt geld besparen?

Investeren in groen leven

De grootste impact op uw portemonnee is waarschijnlijk de investering die u zult moet maken om groene energiebronnen toe te voegen aan uw woning. De aanschaf van zonnepanelen kost gemiddeld zo’n € 4.000 tot € 6.000. Op dit moment krijgt u nog wel de BTW hiervan terug in Nederland. Een windturbine zal u gemiddeld rond de € 3000 kosten voor een systeem van 1kW.
Het is wel een investering. Over de lange termijn zal het u niet alleen geld besparen, maar zal het ook de waarde van uw woning verhogen.

Zelfconsumptie van groene energie

Wanneer u ervoor kiest om een systeem te installeren dat u helpt groene energie te gebruiken in huis, zal dat uw rekening aanzienlijk verlagen. Dankzij onze slimme eddi kunt u daarnaast ook het overschot aan energie eenvoudig zelf thuis gebruiken. Dat voorkomt dat het teruggaat naar het net en het u uiteindelijk niks oplevert.

Alternatieven voor investeren in groene energie

Wanneer u er nog niet klaar voor bent om te investeren in een groene energiebron, zijn er ook andere manieren voor een groen leven. Veel energieleveranciers bieden groene energie aan. Bij sommigen kunt u zelfs zelf kiezen welke bron u wilt gebruiken.
Maar zijn groene energieleveranciers dan niet duur? Niet altijd. Bij veel groene maatschappijen betaalt u vrijwel hetzelfde tarief als grijze maatschappijen.

Andere manieren van groen leven

Groen leven omvat niet alleen bewust omgaan met elektriciteit, maar ook bijdragen aan een beter klimaat in een bredere zin. Als u echt uw ecologische voetafdruk wilt verlagen, dan zijn er meer aanpassingen in uw leven nodig. Denk bijvoorbeeld aan recycling, plasticvrije producten kopen en vaker plantaardig eten.
Het kan al snel overweldigend voelen als u probeert een groen leven te leiden, maar dat hoeft het niet te zijn. Door kleine veranderingen, kunt u al een positieve impact hebben op het klimaat. Was bijvoorbeeld vaker op een koudere stand of maak zelf compost voor in de tuin met gft-afval. Zelfs een simpele stap als de lampen uit doen als u de kamer verlaat, draagt al bij aan een beter klimaat. Het voordeel van kleinere stappen is dat het ook beter vol te houden is, waardoor u gemakkelijker groen kan leven én geld kan besparen.

Meer dan alleen geld

De belangrijkste reden achter een groen leven is het bijdragen aan een beter klimaat. Door groen te leven kunt u weliswaar geld besparen, maar het is voor velen belangrijker om te weten dat zij iets goeds doen voor de aarde. Dat het goed is voor uw portemonnee is een leuk extraatje.

myenergi